Меню сайту

Вхід



Увага! Сайт востаннє оновлено 29.12.2020 р.

Актуальна інформація на новому сайті https://bgc.edu.ua/

Народна аматорська капела бандуристів «Богуславка» заснована на базі навчального закладу в 1987 році з ініціативи викладача-методиста, заслуженого працівника культури України,  лауреата та дипломанта міжнародних, всеукраїнських, обласних конкурсів і фестивалів кобзарського мистецтва, викладача класу бандури Юрія Михайловича Задої.

Основою репертуару капели бандуристів є українська народна пісня, але в творчому доробку багато авторських творів, зокрема на музику А.Філіпенка, І.Поклада, В.Сидоренка, Т.Петриненка, Т.Павленко. Капела виконує музичні твори різної тематики.

Завдяки високому професіоналізму та авторитету Ю.М.Задої колектив створив свої власні традиції, які органічно поєднують своєрідний стиль і манеру з сучасними формами виконавства.

Під час поїздок на конкурси, фестивалі та концерти студенти відвідали багато музеїв, пам’яток природи та архітектури.

Багато концертів учасники капели дали під відкритим небом, на площах міст, у парках відпочинку, на підприємствах, у сільських клубах, школах.

Під час виступів у м. Львові вдячні глядачі присвятили і подарували «Богуславці» вірш:

Прийшла весна! І Богу слава –

Вшановуємо Кобзаря.

На сцену Львова – з Богуслава -

Зійшла співочая зоря.

То не зоря – чарівні мавки,

Дівчата пишної краси,

Не всі – Марусі Богуславки,

Та Богуславки – всі вони.

То ж привітаймо урочисто

На княжій галицькій землі

Капелу юних бандуристок,

Співочих, наче солов’ї.

Хай кришталево-чисті тони

Заполоняють слухачів,

Бандур козацьких срібні дзвони

Хай супроводжують ваш спів!

Василь Стефанович

З 2009 року капелу бандуристок «Богуславка» очолює Юлія Леонідівна Завадська. Розвиваючи і продовжуючи кращі традиції, закладені попередниками, капеляни збагачують кобзарську скарбницю новими здобутками. Керівник капели підтримує творчі зв’язки з сучасним композитором-аматором  М.В. Випустком, який написав для капели пісні «Дівчинонька-бандуристка», «Розцвіла калина», «Задзвени, бандуро». У репертуарі капели різноманітні твори, обробки пісень, зроблені М.С.Трачуком, який  є керівником оркестрової групи капели, що надихають бандуристів на вдосконалення своїх виконавських здібностей.

У 2011 р. проводився І фестиваль «Богуславські зорепади» за участю капели бандуристок «Богуславка»

Творчість народної капели бандуристок «Богуславка» сприяє утвердженню і розвиткові національних традицій, презентує красу українського мистецтва. Зернята любові до народного мистецтва – бандури - учасники капели назавжди збережуть у своїй душі.

 

 

Конкурс "Юні таланти"

Офіційні веб-сайти