Меню сайту

Вхід



Увага! Сайт востаннє оновлено 29.12.2020 р.

Актуальна інформація на новому сайті https://bgc.edu.ua/

Захоплення заручника – це випадковий збіг обставин. Воно може статися у будь-якому місці: у транспорті, в установі, на вулиці чи в квартирі. І тоді людське життя стає предметом торгу для терористів. Злочинці можуть вимагати грошовий викуп чи ставити власні політичні вимоги.

У заручниках дотримуйтеся таких правил поведінки:

  1. Не допускайте дій, які можуть спровокувати терористів до застосування зброї. Таку реакцію можуть викликати навіть несподіваний рух або шум. 
  2. Будьте готові до застосування терористами пов'язок на очі, кляпів, наручників або мотузок.
  3. Не дивіться злочинцям в очі (для нервово нестійкої людини це сигнал до агресії), не поводьтеся зухвало ‒ це може спричинити ще більшу жорстокість.
  4. Не намагайтеся чинити опір, не проявляйте непотрібного героїзму, намагаючись роззброїти бандита чи прорватися до виходу.
  5. Якщо вам кажуть, що ви взяті в заручники і примушують вийти з приміщення, не чиніть опір.
  6. Якщо з вами присутні діти, знайдіть для них безпечне місце, спробуйте закрити їх від випадкових куль, якщо це можливо, тримайтеся поруч.
  7. Виконуйте вимоги злочинців, не намагайтеся суперечити їм, не ризикуйте власним життям і життям інших людей, намагайтеся не допускати істерики та паніки.
  8. Якщо потрібна медична допомога, говоріть спокійно і коротко, не нервуючи злочинців, нічого не робіть, поки не отримаєте дозволу.
  9. Будьте уважні, спробуйте запам'ятати прикмети терористів: одяг, імена, прізвиська, можливі шрами і татуювання, особливості мови і поведінки, тематику розмов тощо.
  10. Намагайтеся зберігати спокій і витримку. Будьте насторожі. Зосередьте увагу на звуках, рухах тощо.
  11. Будьте готові пояснити наявність яких-небудь документів, номерів телефонів тощо.
  12. Якщо утримання тривале, не давайте ослабнути своїй свідомості. Постійно тренуйте пам'ять: згадуйте історичні дати, прізвища знайомих людей, номери телефонів тощо. Виконуйте фізичні вправи, наскільки дозволяють сили і простір приміщення. Обов'язково ведіть відлік часу.
  13. Якщо вам дали можливість поговорити з родичами по телефону, тримайте себе в руках, не плачте, не кричіть, говоріть коротко і по суті. Спробуйте встановити контакт з терористами. 
  14. Якщо ви виявилися замкнутими в приміщенні, спробуйте привернути чиюсь увагу: розбийте шибку, покличте на допомогу, примусьте спрацювати пожежну сигналізацію тощо.
  15. Пам'ятайте, що отримавши повідомлення про ваше захоплення, спецслужби вже почали діяти і зроблять усе необхідне для вашого звільнення.

Під час операції з вашого звільнення: 

  1. ляжте на підлогу обличчям униз, закрийте голову руками і не рухайтеся;
  2. тримайтеся чимдалі від дверей і вікон;
  3. не біжіть назустріч співробітникам спецслужб або від них, оскільки вас можуть сприйняти за злочинця.
 

Конкурс "Юні таланти"

Офіційні веб-сайти