Меню сайту

Вхід



Увага! Сайт востаннє оновлено 29.12.2020 р.

Актуальна інформація на новому сайті https://bgc.edu.ua/

Новини - Новини коледжу

P90528-143728Богуславський гуманітарний коледж завжди був і залишається осередком української освіти і духовності. Колишнє духовне училище, яке зараз складає частину корпусу Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С. Нечуя-Левицького стало місцем, де формувався юнацький світогляд студентів, що потім стали славетними українцями. Серед них і Олександр Антонович Кошиць, знаменитий український диригент, композитор та вчений-етнограф, один з найвидатніших знавців української народної і церковної музики, життєвий шлях якого пролягав не тільки в Україні, а й країнами Європи та Америки.

Тож у цьому навчальному році члени гуртка іншомовного спілкування «Improve Your English», керівником якого є викладач англійської мови О.М. Міщенко, виявили велике бажання і інтерес дослідити сторінки його життя використовуючи матеріали монографії «О. Кошиць і його хор як вісник світової слави української пісні», автором якої є викладач музично-теоретичних дисциплін коледжу, викладач-методист, заслужений працівник культури України В.Ю. Чедрик.

Метою гуртківців було дослідити життєвий та творчий шлях О. Кошиця та уміти представити цей матеріал англійською мовою. Тому підсумкове засідання гуртка пройшло у формі студентської пошуково-дослідницької конференції на тему: «Outstanding Ukrainians. Oleksandr Koshyts. Видатні українці. Олександр Кошиць: від студента Богуславського духовного училища – до всесвітньо відомого диригента та композитора».     

У ході конференції студенти-учасники гуртка представили свої дослідження. Зокрема, Анастасія Середа та Вікторія Харченко – дослідження на тему: «О.Кошиць – видатний українець, всесвітньо-відомий хоровий диригент та композитор, вчений-етнограф». Юлія Коцепуп та Вікторія Сидоренко спільно працювали над темою «Дитинство і юність. Навчання у Богуславському духовному училищі». Галина Поремська та Ольга Тимошенко зацікавилися Київським періодом життя диригента та його історичною зустріччю з М.Лисенком. Юлія Тимошенко та Вікторія Сидоренко розповіли про світовий тріумф О.Кошиця, його хорового колективу і їх знаменитий тур по Європі. Анастасія Петеліна та Людмила Гула цікаво розкрили період життя і творчості на Американському континенті. Катерина Сезонова та Ірина Литвин виступили з доповіддю про творчий спадок О.Кошиця, а Аліна Ткаченко та Юлія Котига розповіли про найціннішу живу сторінку пам’яті про видатного українця – хорову капелу імені О.Кошиця Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С.Нечуя-Левицького.

Серед почесних гостей конференції О.М. Юзефович, незмінний художній керівник і головний диригент капели ім. Кошиця протягом 40 років, доцент, заслужений діяч мистецтв України, який все своє життя присвятив популяризації світових музичних творів, зокрема спадку О.А. Кошиця. У своєму виступі О. М. Юзефович з великою любов’ю і натхненням говорив про талановитого українця О.Кошиця та творчий шлях капели, яка носить його ім’я. Адже капела – володар Гран-прі конкурсу ім. К.Стеценка, лауреат двох Всеукраїнських конкурсів хорового мистецтва ім. М.Леонтовича, Хорової Асамблеї до 130 річчя з дня народження О.Кошиця, міжнародних конкурсів та фестивалів української хорової музики. За сорокарічний час творчої діяльності цей колектив став одним з відомих і уславлених в Україні. А особливо зацікавив гуртківців виступ капели, що транслювався по Лондонському радіо і телебаченню.

«Ми пишаємося тим, що навчаємося у закладі, де в свій час пройшли студентські роки такого Великого Українця», – говорить староста гуртка А. Петеліна.

Конференція закінчилася, а в планах гуртківців – продовжити дослідження Канадського періоду життя О.Кошиця та його творчого спадку.

Л.В.Дрижай, голова ЦК викладачів іноземних мов

Фотогалерея:

 

Конкурс "Юні таланти"

Офіційні веб-сайти